HAUTE ROUTE – CHAMONIX TIL ZERMATT

Haute Route Chamonix Zermatt Guide

Fornøyde gjester i Col de Valpeline med Matterhorn bak. Foto: Nils Nielsen

Haute Route mellom Chamonix og Zermatt som ble gått første gang i 1911 er kanskje verdens mest kjente alpine skitur. Den tar deg gjennom noen av Europas mest alpine fjellområder, og uansett hvor mye du har vært til fjells, så vil Haute Route være en unik opplevelse.

Haute Route starter i Chamonix og går via Verbier eller Bourg-Saint-Pierre og videre til Zermatt. Den siste nedkjøringen til Zermatt er for mange turens høydepunkt med fantastisk utsikt mot Matterhorn. Haute Route går gjennom et spektakulært brelandskap med flotte fjell på alle kanter, over høye skar og topper og man nyter flotte nedkjøringer i (forhåpentligvis) fantastisk snø. Underveis bor vi på flotte Alpehytter som ligger mellom 2300 og 3100 meter over havet.

Informasjonen nedenfor gjelder de mest gåtte variantene av Haute Route mellom Chamonix og Zermatt. Haute Route betyr enkelt og greit ”en høy tur” og det finnes mange andre varianter av turen mellom Chamonix og Zermatt, samt mange andre Haute Route’s, andre steder i Alpene. Andre av våre favoritter er Haute Route i Gran Paradiso i Italia, Haute Route Silveretta i de østeriske alper, Haute Route i Les Ecrins som er en mer krevende tur, eller kanskje vi kan friste med å plukke 4000 meters topper mellom Zermatt og Saas Fee. Send oss en henvendelse om du ønsker noen av disse turene eller noe helt annet.

VÅRE GUIDER

På dette arrangementet bruker vi utelukkende internasjonalt godkjente Tindevegledere IFMGA. Dette er den høyeste godkjenningen i verden innenfor fjellsport. Guidene er i tillegg håndplukket ut fra lokalkjennskap og veilederegenskaper.

Mer info nedenfor bildet.

Haute Route Chamonix Zermatt Guide

Spektakulære omgivelser på første nedkjøring fra Grands Montets. Foto: Nils Nielsen

HAUTE ROUTE DAG FOR DAG

Nedenfor følger dag-for-dag program for 6-dagers turen om Verbier slik vi liker å gjøre den. Det finnes mange varianter og vi kan tilpasser etter dine ønsker og behov. Se lengre ned på siden for mer info om andre ruter og antall dager.

Dag 1 – Oppmøte
Dere ankommer Chamonix og innlosjeres på trestjerners hotell. Oppmøte og gjennomgang av utstyr, turen osv ca kl 19.00 på kvelden.

Dag 2 – Chamonix til Argentier-hytta – opp 300 høydemeter og ned 800 høydemeter
Vi tar heisen i Grandes Montets til fjells og kjører ned på Argentier breen – et av de mest alpine og flotteste området i hele Alpene. Turen til Argentier hytta (2771moh.) er ikke spesielt lang, men vi bruker dagen til å bli kjent med hverandre og gjøre evt endringer på utstyr. Har vi tid går vi en liten tur ovenfor hytta eller øver på bruk av sender/mottager.

Dag 3 – Argentier til hytta til Champex – opp ca 1300 høydemeter og ned 2200 høydemeter
Tidlig start fra hytta. Vi går opp til Col du Chardonnet, her må vi kanskje på med stegjern, men som oftest kan vi gå på ski hele veien. I Col du Chardonnet er det bratt og vi bruker tau for å komme oss ned. Alternativt kan vi også gå Col de Passon, dette passet er litt enklere og bedre om det er mye folk. Deretter skal vi gjennom to mindre pass til før vi tilslutt kjører ned den fantastisk flotte Arpette-dalen. Hytta vi bor på ligger helt i enden av dalen på 1675moh., og ettermiddagen nytes i sola med utsikt til siste nedkjøring.
Dette er en ganske lang og slitsom dag. Den går høyt til fjells og siden vi ikke er akklimatisert enda føles det ofte som den tyngste dagen.

Dag 4 – Champex til Prafleuri-hytta – opp ca 1000 høydemeter og ned 900 høydemeter
Vi Starter med å kjøre fra hytta og ned til Champex hvor en taxi plukker oss opp og frakter oss til Verbier. I Verbier gjør vi det som evt måtte gjøres av handling før vi tar tar heisen til Col des Gentianes. Herfra gjør vi en liten nedkjøring før vi legger på fellene. Etter hvert kommer vi inn på breen som fører opp til Rosablanche 3336moh. Har vi tid, krefter og vær til det går vi oppom toppen og nyter en fantastisk utsikt over hele de vestlige Alpene – fra Mont Blanc til Matterhorn. Nedkjøringen til Prafleuri (2624moh.) er nordvendt og byr ofte på god skikjøring.

Dag 5 – Prafleuri-hytta til Dix-hytta – opp ca 850 høydemeter og ned 550 høydemeter
Dette er en av de snillere dagene. Vi traverserer Dix sjøen før vi tar stigningen opp til Dix hytta (2928moh.). Hytta ligger fantastisk til med en spektakulær utsikt. For de som vil er det mulig å gjøre en ettermiddagstur opp på La Luette 3548moh.

Dag 6 – Dix-hytta til Vignettes-hytta – opp ca 1000 høydemeter og ned 640 høydemeter
Dette er ikke en spesielt lang dag hverken i tid eller distanse, men til gjengjeld skal vi opp på nesten 3800moh. Vi begynner med en liten nedkjøring fra hytta før vi tar fatt på en lang bakke opp til Pigne d’Arolla på 3790moh., turens høyeste punkt. Derfra følger en relativt kort, men fin nedkjøring til Vignettes (3160moh.). Hytta ligger spektakulært til.

Dag 7 – Vignettes-hytta til Zermatt – opp ca 1300høydemeter og ned ca 2500 høydemeter
Dette er den desidert lengste dagen hvor vi skal tilbakelegge ca 30km på ski. Vi skal over 3 pass, alle på ca 300 høydemeter. I det siste passet – Col de Valpelline – åpenbarer endelig Matterhorn seg. Da gjenstår bare sjarmøretappen, de nesten 2000 høydemeterne ned til Zermatt (1600moh.). Transport tilbake til Chamonix og overnatting der.

Dag 8 – Hjemreise

Om du ønsker å være i Chamonix flere netter kan vi organisere overnatting dette.

Mer info nedenfor bildet.

Haute Route Chamonix Zermatt Guide

Haute Route – Col de l’Eveque. Foto: Nils Nielsen

5 ELLER 6 DAGER FOR HAUTE ROUTE?

Vi fører primært turen over 6 dager da dette gir oss bedre tid og vi har vesentlig større sjans for å få gjennomført turen etter planen. Med 6-dagers program starter man forsiktig den første dagen – går pent og rolig, venner seg til høyden, gjør små justeringer på utstyret og øver med sender/mottager. Skal man gjøre turen på 5 dager er man helt avhengig av at toppheisen i Grand Montets går fra morgenen første turdag og at alt klaffer. Gjør det ikke det mister man første dag og må ta taxi rundt til Sveits.

VERBIER-RUTA ELLER DEN KLASSISKE RUTA SØR FOR GRAND COMBIN?

Begge turene kan gjøres både på 5 og 6 dager. Kort fortalt er den klassiske turen mer krevende. De to første og den siste dagen er lik på begge turene, men velger man den klassiske turen bytter man ut de tre ”snilleste” dagene på Verbier-varianten med de tre mest krevende dagene på den klassiske varianten. Den klassiske går høyere til fjells, returmulighetene er færre og det er brattere både opp og ned. Men til gjengjeld, om været og forhold er gode, er dette en kanskje enda flottere tur. Du skal ha gått en del på alpint turutstyr og være i god form for denne turen. I utgangspunktet tar vi ikke med mer enn 4 personer pr fører på den klassiske turen, mot 6 på Verbier-varianten. Begge turene krever en taxi-tur fra Champex og videre.

Om man ønsker en enda mer krevende tur hvor man går hele veien fra Chamonix til Zermatt uten taxi kan man gå Grand Lui-varianten. Det er i utgangspunktet den samme turen som den klassiske, men man må ha 2 dager ekstra om Grand Lui.

Det kan være en fin avslutning på turen og ha en ekstra turdag i Zermatt med f.eks bestigning av 4000meter fjellet Breithorn og den spektakulære nedkjøringen ned Schwarztor breen til Zermatt. Evt. kan man bo en natt på Monte Rosa hytta (vår favoritthytte) for så å bestige en av de høye toppene i Monte Rosa massivet eller gå videre til Saas-Fee.

Vi sender utstyrsliste og mer info ved påmelding

Haute Route Chamonix Zermatt Guide

Haute Route – Tidlig morgen ut fra Vignettes hytta. Foto: Nils Nielsen