HØGRUTA JOTUNHEIMEN – HAUTE ROUTE NORGE

Jotunheimen Haute Route - utsikt mot Storebjørn. Foto: Johan Wildhagen // palookaville.no

Høgruta Jotunheimen – Haute Route Norge – utsikt mot Storebjørn. Foto: Johan Wildhagen // palookaville.no

Denne moderne hytte-til-hytte turen gjennom Jotunheimen har allerede rukket å bli en klassiker!

Høgruta Jotunheimen (Haute Route Norge) slik den er beskrevet her ble gått første gang i 2013, nesten hundre år etter den mest kjente navnebroren i Alpene. Høgruta i Jotunheimen er enkelt og greit en hytte til hytte tur i Jotunheimen – slik nordmenn har gjort i alle år – men nå er tilnærmingen litt annerledes. Nå søker vi mer opp på toppene, på jakt etter fin snø og fine nedkjøringer.

Dagsetappene er omtrent det samme, eller litt lengre enn på den berømte Haute Route fra Chamonix til Zermatt, men til gjengjeld foregår turen i Jotunheimen og ikke i høyden og alt oppleves derfor litt enklere og mindre slitsomt enn i Alpene. En annen stor fordel på denne turen er at uansett hvor vi er, så finnes det alltid en relativ enkel vei videre til neste hytte i tilfelle dårlig vær.

Nedenfor følger et eksempel på hvordan vi kan gjøre turen,. Denne varianten er ganske krevende, men det er masse forskjellige alternativer om man ønsker en litt enklere tur. Om man ikke har 5-6 dager til rådighet kan vi f.eks gå deler av turen.

Vi gleder oss til å dele denne fantastiske turen med dere!

VÅRE GUIDER

På dette arrangementet bruker vi utelukkende internasjonalt godkjente Tindevegledere IFMGA eller Tindevegledere under kvalifisering. Dette er den høyeste godkjenningen i verden innenfor fjellsport. Guidene er i tillegg håndplukket ut fra lokalkjennskap og veilederegenskaper.


HØGRUTA JOTUNHEIMEN DAG FOR DAG

Ruten nedenfor er den vi ideelt sett ønsker å gå, men vi tilpasser turen etter gruppa, være og føre og det meste må klaffe for at vi skal gå ruta slik den skisseres her.

Om ønskelig går det også ann å møtes på Otta for så å ha felles transport derfra til Gjendesheim også tilbake til Otta etter endt tur. Men vi ønsker primært at turen starter og avsluttes på Gjendesheim da det gir oss mer fleksibilitet og det er enklere for oss å gjøre justeringer på utstyr som skal med/og ikke når vi gjennomgår pakking av sekk på kvelden før turen.

Dag 0 – Oppmøte på Gjendesheim
Gjennomgang av turen og forberedelser.

Dag 1 – Gjendesheim til Memurubu – ca 16 km og 1260 høydemeter
Vi følger kvistet løype opp til Bessvatnet, herfra følger vi østryggen opp på Bukkehø 1787m og videre opp på Besshø 2258m. På Besshø har vi fantastisk utsikt mot Østlandet og Valdres i sør-øst, og vest- og nordover mot Jotunheimen. Nedkjøringen gjør vi enten langs ryggen vestover, ned vestrenna hvis vær og føre tillater det eller ned mot Gjende.

Dag 2 – Memurubu til Glitterheim – ca 18 km og 1400 høydemeter
Vi følger sommerruta til topps på Surtningssue 2368m, Norges 7. høyeste fjell. Herfra kan vi følge breen ned, først øst og etter hvert nordover, eller vi kan følge ryggen fra toppen og nordover over flere 2000-meters topper. Hvis man føler seg sprek kan vi legge turen oppom Styggehø 1883m på veien til Glitterheim.

Dag 3 – Glitterheim til Spiterstulen – ca 14 km og 1100 høydemeter
Vi følger normalruten fra Glitterheim opp på Norges nest høyeste fjell – Glittertind 2465m. Nedkjøringen er vestvendt og byr forhåpentligvis på god snø helt ned til Spiterstulen.

Dag 4 – Spiterstulen til Leirvassbu – ca 17 km og 1800 høydemeter
Forhåpentligvis kjenner man det ikke alt for godt i beina når man starter fra Spiterstulen. Denne dagen kan bli den lengste på turen, og den med mest høydemeter, og vi skal opp på selveste Galdhøpiggen 2469m om vær og føre tillater det og om deltagerne har de rette forutsetningene. Fra Galdhøpiggen tar vi oss ned til Leirdalen og herfra til Leirvassbu. Pga lengden på turen over Galdhøpiggen og kompleksiteten på terrenget gjør vi denne varianten kun på veldig gode forhold og med deltagere som har forutsetninger for å gjøre det, som oftest gjør vi turen beskrevet nedenfor.

En tur vi mener er finere og mer naturlig er å gå opp Tverråbreen, gjennom Bukkeholdbandet – her kan man plukke flere lett tilgjengelige to-tusenmetertopper – før man kjører ned Bukkeholsbreen og videre til Leirvassbu.

Dag 5 – Leirvassbu til Krossbu – ca 12 km og 1150 høydemeter
Turen går opp Bjørnebreen og hvis vær, føre og beina tillater det opp på Storebjørn 2222m før vi tar oss gjennom Bjørneskaret før vi kjører ned Leirbreen til Krossbu.
Oppsummering og avslutning av turen før felles transport tilbake til Gjendesheim.

Vi sender utstyrsliste og mer info om du ønsker.

TA KONTAKT OM DU HAR SPØRSMÅL ELLER ØNSKER Å GJØRE HAUTE ROUTE NORGE MED OSS!

Høgruta Jotunheimen - på vei mot Keilhaus topp (2355 moh.). Foto: Johan Wildhagen // palookaville.no

Høgruta Jotunheimen Haute Route Norge med guide – på vei mot Keilhaus topp (2355 moh.). Foto: Johan Wildhagen // palookaville.no