STORE SKAGASTØLSTIND

Store Skagastølstind Guide Fjellfører

Store Skagastølstind og Skagastølsryggen. Foto: Nils Nielsen

Store Skagastølstind er ikke bare en av de mest kjente fjelltoppene i Norge, det er kanskje også den mest ettertraktede. Storen er den høyeste toppen i Hurrungane og når du står på toppen ser du virkelig ned på alle de andre toppene i Norges mest alpine fjellområde. Det må oppleves.

Store Skagastølstind har vært en populær topp for fjellføring helt siden slutten av 1800-tallet og den er ikke mindre populær i dag. Kanskje ikke så rart, det er den tredje høyeste toppen i Norge og en av de absulutt mest spektakulære.
Vi starter tidlig fra Turtagrø og går inn den vakre og frodige Skagadalen og kommer etter hvert opp i mer og mer alpint terreng. På Bandet begynner vi for alvor oppstigningen mot toppen. Selve klatringen er aldri vanskelig og tar normalt 1-2 timer. Toppen er spektakulær og utsikten østover mot Jotunheimen og vestover mot Jostedalsbreen er fantastisk.

VÅRE GUIDER

På dette arrangementet bruker vi utelukkende internasjonalt godkjente Tindevegledere IFMGA eller Tindevegledere under kvalifisering. Dette er den høyeste godkjenningen i verden innenfor fjellsport. Guidene er i tillegg håndplukket ut fra lokalkjennskap og veilederegenskaper.

ALTERNATIVE RUTER PÅ STORE SKAGASTØLSTIND

Vi klatrer vanligvis ruten som heter Vigedals sva, dette er en variant rett i nærheten av den mer kjente Heftys renne, begge disse starter klatringen på Hjørnet. Vi kan selvfølgelig også gå Heftys, Andrews eller andre ruter til toppen.
Skagastølsryggen er også en fantastisk tur som er mer krevende enn Store Skagastølstind, men anbefales på det sterkeste for de som har vært på Storen før, eller for de som ønsker en mer krevende rute til topps.

KRAV FOR Å KLATRE STORE SKAGASTØLSTIND

Store Skagastølstind er først og fremt en lang gåtur med litt klatring på slutten – totalt er det ca 18 km og 1500 høydemeter. Når du er på toppen er du halvveis, det er like langt ned igjen. Vi ønsker ikke å skremme bort noen, men vi ønsker at du har et realistisk bilde av hva som møter deg. Klatringen er aldri vanskeligere enn grad 3-4, men til fjells med fjellsko, sekk og kanskje litt vått fjell er dette noe helt annet enn grad 3-4 på et klatrefelt i lavlandet. Turen krever at du er i god fysisk form, at du er vant til å ferdes i fjellet og kan holde det gående i jevnt tempo i 9-11 timer. Vi har ingen lengre matpauser på turen, men spiser litt på de stoppene vi har når vi tar på klatreutstyr osv. Erfaringsmessig vet vi at om man ikke klarer å gå til Bandet med overskudd på under 3 timer så blir det en for lang og fysisk krevende tur og vi/enkletdeltagere må da snu. Det er en fordel om du har ferdes litt i alpint terreng, men dette er ikke noe absolutt krav. Mye av turen går i terreng som er krevende og fote seg i og du MÅ derfor være god til å gå i terreng og storsteinet ur, dette er vel så viktig som klatreerfaring.

For de som ikke har noen klatreerfaring anbefaler vi å ta en ”innføring i klatring” ettermiddagen før tur. Spør oss om dette om det er aktuelt. Om du er usikker på om Store Skagastølstind er noe for deg kan vi anbefale å klatre Store Austabotntind som en prøvetur. Detter er en mye kortere tur og klatringen er enklere.

INNFØRING KLATRING

Hvis du aldri har klatret før og er usikker på om du vil mestre turen på Storen anbefaler vi deg å prøve klatring i forkant av turen. Dette kan du gjøre med oss eller med andre. Hvis du ikke får gjort det på annen måte eller bare ønsker en oppfriskning før tur kan du ta innføring klatring med oss på ettermiddagen før turstart. Vi kan også arrangere dette i Oslo eller andre steder på bestilling. All bestilling av innføring klatring må gjøres ved bestilling av tur.
Innføring klatring tar 2-3 timer.
Pris: ved 1 person 2000,- og ved 2 personer 2500,-. Hvis dere er flere enn 2, spør for pristilbud.

UTSTYR FOR STORE SKAGASTØLSTIND

Skotøy: Vi bruker ikke klatresko (svasko) for Storen, men du må ha solide fjellsko med tverrstiv såle, se nedenfor.
Klær: Du må være forberedt på alt slags vær så du trenger ullundertøy og vind- og vanntett ytterklær i tillegg til noe som isolerer. Du må også ha lue og hansker – langrennshansker er praktisk da det er fint å klatre med.
Sekk: Du bør ha en sekk på 30-40liter, helst ikke større. Husk at i tillegg til klær, mat og drikke skal du også ha plass til stegjern, sele, hjelm og kanskje et klatretau.
Se forøvrig det som står under «Sikkehetsutstyr».

SKO FOR STORE SKAGASTØLSTIND

Det er viktig at alle deltagere på Store Skagastølstind har egnede sko. Normalt er dette en solid fjellsko med tverstiv såle som egner seg for klatring, gåing i hard snø og med bruk av stegjern. Spør oss om du er i tvil. I noen perioder på sommeren fungerer det med «lettere» sko av typen anmasjsko, men dette hører til sjeldenhetene og solide fjellsko er utgangspunktet. Guiden kan evt «godkjenne» lettere sko når dere treffes dagen før hvis forholdene tillater det. Hvis deltagere ikke har sko som egner seg for turen og forholdene kan vi bli nødt til å endre turen av sikkerhetsmessige grunner.

Store Skagastølstind Guide Fjellfører

På toppen av Store Skagastølstind. Foto: Nils Nielsen